Як отримати компенсацію за затриманий або скасований рейс

Скасування або затримка рейсу – не сама приємна ситуація в подорожі, яка може перекреслити усі враження від подорожі або порушити плани. Часто авіакомпанії при затримці або скасуванні рейсу пропонують проживання в готелі або якісь бонуси в аеропорті. Але тільки для тих, хто знає про свої права пасажирів й звернеться самостійно на стійку реєстрації.  Більшість пасажирів не знає, що за постановою ЄС N 261/2004 в таких ситуаціях авіакомпанія зобов’язана також виплатити постраждалому пасажиру грошову компенсацію, яка може сягати €700, залежно від часу та умов скасування та затримки.

Розбираємося в яких випадках пасажири можуть розраховувати на компенсацію та які ще забов’язання є у авікомпаній.

як отримати компенсацію за скасування рейсу

В яких випадках пасажири можуть розраховувати на компенсацію за затримку рейса

Не кожен випадок затримки або скасування рейсу підпадає під компенсацію. Шанси на виплату вищі, якщо ваш випадок відповідає одній з умов:

  • Ваш рейс був затриманий не менше ніж на 3 години
  • Ваш рейс був скасований
  • Ваш рейс був затриманий менш ніж на 3 години, але через це ви були змушені пропустити наступний стикувальний рейс, і в результаті дісталися кінцевого пункту із запізненням понад 3 годин
  • Вам було відмовлено в посадці на рейс через відсутність вільних місць (овербукінг)

Також важливо зазначити, що строк подачі заявки на компенсацію має бути не більше 6 років з моменту випадку затримки або скасування рейсу. Це приємна новина, адже таким чином можна отримати компенсацію за давніші рейси.

Важливо зазначити, що компенсація не надається у разі затримки чи скасування рейсу, що викликані несприятливими погодними умовами, страйком авіаперсоналу або іншими форс-мажорними обставинами. Також ви не матимете права на компенсацію, якщо авіакомпанія повідомила про скасування рейсу не менш ніж за 14 днів до вильоту.

Грошова виплата – це не єдине, на що можуть розраховувати пасажири

Слід пам’ятати, що грошова компенсація за незручності, викликані скасуванням або затримкою рейсу, це доповнення до базових послуг, які має надати авіакомпанія. В разі затримки чи скасування рейсу, авіакомпанія має забезпечити пасажирів прохолодними напоями, харчуванням, проживанням (якщо рейс був перенесений на наступний день), трансфером до місця проживання та 2 безплатними телефонними дзвінками. Зазвичай отримати всі ці послуги можна звернувшись на стійку авіакомпанії в аеропорті.

Перебронювання рейсу

Навіть якщо авіакомпанія запропонувала вам перебронювати рейс чи запропонувала альтернативний варіант дістатися місця призначення, це не звільняє її від законодавства ЄС щодо компенсації.

У разі виникнення проблем з рейсом авіакомпанії в першу чергу шукатимуть пасажирів, які можуть відмовитися від своєї броні в обмін на певні пільги. Перевізник повинен запропонувати добровольцям вибір між поверненням повної вартості квитка та зміною маршруту. Ви можете відмовитися від такої опції, в такому випадку ви маєте право на отримання грошової компенсації €250-700 на кожного пасажира плюс відшкодування повної вартості квитка.

Яку суму компенсації можна отримати за затримку рейсу?

Сума компенсації визначається випадком, коли вона настає (відмова в посадці, затримка рейсу, скасування рейсу), часом очікування наступного рейсу та дальністю перельоту. Чим довшими будуть два останніх параметри – тим більшою буде сума виплати. Попередньо розрахувати суму виплату можна за допомогою спеціального калькулятора.

Як отримати компенсацію за затримку або скасування рейсу?

Приємна новина: правила виплати компенсації діють для рейсів до 6 років давності. Тож, шукайте свої старі посадкові талони на пошті та перевіряйте чи не винна вам авіакомпанія пару сотень євро за затримку.

Компенсацію можна отримати через судовий позов, тож багато авіакомпаній замовчують цю опцію та й пасажирам не завжди вигідний цей варіант: для позову вам треба сплатити збори, найняти адвоката або витратити чимало часу на листування з авіакомпанією (для чого потрібно ще й знання англійської), а витрати можуть перевищити суму компенсації).

В останні роки з’явилися онлайн-сервіси, які допомогають в автоматичному режимі подати заявку на компенсацію за затримку рейсу. Для цього не потрібно ані знання англійської, ані знання законодавства. Тільки кілька хвилин часу та дані про ваш скасований або затриманий рейс.

Сервіси, через які можна перевірити та отримати компенсацію за затримку чи скасування рейсу: AirHelp, Skyscop Compensair.

Переваги подачі заявки через подібні сервіси:

  • безкоштовна перевірка та подача заявки на отримання компенсації
  • все за вас зроблять юристи компанії
  • комісія сервісу у разі отримання компенсації від 63 євро при компенсації 250 євро (усі тарифи)
  • ви нічого не сплачуєте у разі, якщо вашу заявку відхилили
  • гроші на свій рахунок ви зможете отримати автоматично вже через 3 години після прийняття позитивного рішення по вашій заявці
  • зручно шукати рейси, вам не потрібно мати додаткові документи окрім номера та дати рейсу

Щоб отримати компенсацію потрібно мати дані вашого рейсу: дата, авіакомпанія, номер рейсу, дані пасажира, а також реквізити карти для виплати. Оскільки виплати проводяться в євро, потрібна валютна карта, віртуальна теж підійде. Навіть якщо ви давно викинули посадковий талон, такі дані авіакомпанії часто надсилають на e-mail, тож перевірте в архівах електронної пошти дані про затриманий рейс.

Після заповнення заявки сервіс автоматично розрахує суму прогнозованої компенсації та направить запит до авіакомпанії. Вам залишається лише чекати на відповідь. Тут треба набратися терпіння, адже рішення може прийти за кілька тижнів чи місяців.

виплата компенсації за затримку чи скасування рейсу

Кейс однієї з читачок dovkola.media

Що робити в разі відмови в компенсації за затриманий рейс?

Якщо в AirHelp вам відмовили у компенсації – не поспішайте засмучуватися. Варто перевірити можливість повернути гроші через інший сервіс – Compensair, який працює за тим самим принципом. Та навіть у разі відмови в Compensair, шанс отримати компенсацію за скасований або затриманий рейс все ще є. Варто спробувати подати заявку через Skyscop.

Всі три сервіси подадуть заявку в автоматичному режимі за вас і через деякий час ви отримаєте на пошту результати рішення по виплаті компенсації за затримку рейса.